Wat is Jeugdmaps?

Jeugdmaps brengt in Vlaanderen en Brussel de publieke buitenruimtes, de lokale jeugdwerkinfrastructuur en de jeugdwerkorganisaties in kaart. Deze online toepassing bestaat uit:

  • Een handige online kaart voor iedereen waarop je heel wat informatie vindt over jeugdplekken in Vlaanderen en Brussel
  • Een online invoermodule waarop gemeenten en jeugdwerk in Vlaanderen en Brussel kunnen inloggen om zelf hun jeugdruimte in kaart te brengen en te beheren

De online kaart visualiseert buitenruimtes en gebouwen, gelinkt aan het jeugdwerk, in Vlaanderen en Brussel en laat toe om hierin interactief op zoek te gaan op basis van naam, type en gemeente. Per infrastructuur wordt beschikbare informatie toegevoegd, zoals de organisaties die actief gebruik maken van een buitenruimte of gebouw en hun website.

  • Buitenruimtes zijn bijvoorbeeld speelterreinen, hangplekken of speelnatuur.
  • Gebouwen zijn bijvoorbeeld jeugdlokalen of de fysieke locaties van het open jeugdwerk.
  • Organisaties zijn bijvoorbeeld speelpleinwerkingen, jeugdbewegingen of -verenigingen.

Navigeer je over de kaart, dan kan je de iconen aanklikken voor praktische informatie over de buitenruimte, het gebouw, of de organisatie in kwestie.

Jeugdwerkorganisaties en lokale besturen kunnen op Jeugdmaps inloggen om de eigen gegevens te beheren. Klik daarvoor rechts bovenaan in de header van de website op Inloggen. Heb je al een account dan krijg je voor jouw organisatie, stad of gemeente toegang tot een registratiemodule waarin je gegevens kan invoeren of actualiseren.

Younglings make a peace sign

Waarom?

Onderbouwd beleid

Jeugdmaps wil ervoor zorgen dat meer mensen in de toekomst samen aan jeugdruimte kunnen werken. Door meer ruimtelijk inzicht kan het beleid beter rekening houden met haar impact op die jeugdruimte. Daarom biedt Jeugdmaps een voor iedereen toegankelijke kaart aan. Deze kaart wordt gevoed met GIS-data van de lokale besturen en de jeugdwerkorganisaties.

Steeds meer lokale jeugddiensten en jeugdwerkorganisaties produceren immers GIS-data over jeugdwerkinfrastructuur en publieke jeugdruimtes. Jeugdmaps brengt deze data samen om een zo volledig mogelijk overzicht te bekomen.

GIS-data zijn data met een geografisch kenmerk. Daardoor kan informatie eenvoudig in kaart gebracht worden voor ruimtelijke analyses en voor toekomstige ruimtelijke beslissingen.

Administratieve vereenvoudiging

Via de gegevens die jeugdwerkorganisaties in Jeugdmaps ingeven, zorgt de Vlaamse administratie ervoor dat organisaties automatisch vrijgesteld worden van onroerende voorheffing en dus niet langer een aanslagbiljet moeten indienen bij de Vlaamse Belastingdienst.

Jeugdinfrastructuur zichtbaar en vindbaar maken

Omdat jeugdruimte onmisbaar is voor kinderen en jongeren, reikt Jeugdmaps een eenvoudige manier aan om meer te weten te komen over de beschikbare jeugdruimte in jouw buurt.

Ben je een erkend VZW of gemeente?

Neem contact met ons op om je login aan te vragen

Jeugdmaps voor gemeenten

Jeugdmaps is een handige website om lokaal jeugdwerkinfrastructuur, speel- en jeugdruimte naar GIS-data om te zetten. Informatie over jeugdlokalen, jeugdhuizen, speelterreinen en skateterreinen kan je dan immers makkelijk vinden als de stad of gemeente ruimtelijke beslissingen wil nemen.

Lees meer
Friends chatting