Onroerende voorheffing

De Vlaamse Belastingdienst stelt je, op basis van je data in Jeugdmaps, vrij van onroerende voorheffing op jeugdwerkinfrastructuur.

Onroerende voorheffing ken je misschien ook wel als de grondbelasting. Dat is een gewestbelasting op het inkomen uit gronden en gebouwen.

Sinds 2016 wordt deze vrijstelling geregeld door het decreet houdende de wijziging van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013. Dit decreet gaat uit van het principe dat elk erkend lokaal en Vlaams jeugdwerkinitiatief automatisch van de vrijstelling kan genieten (artikel 2.1.6.0.3. 1°). Dat is een belangrijke stap in de deregulering van de jeugdsector.

Goed nieuws dus, want op die manier besparen jeugdwerkorganisaties en lokale besturen gemakkelijk enkele honderden euro’s op de kosten voor hun jeugdlokaal of jeugdhuis.

De vrijstelling is er voor (boven)lokale jeugdwerkverenigingen en jeugdwerk dat actief is op Vlaams niveau. Meer informatie op de website van de Vlaamse overheid.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt de vrijstelling sinds 2017, maar daar is er een andere procedure voor. Meer informatie op de website van Brussel Fiscaliteit.

Waarom met Jeugdmaps?

Wanneer je in Jeugdmaps infrastructuur registreert, dan wordt de vrijstelling ieder jaar automatisch toegekend. Het is daarom van belang dat je jouw gegevens jaarlijks nakijkt zodat vrijstellingen niet onterecht worden toegekend.

Een terechte toekenning is er voor infrastructuur van jeugdwerkinitiatieven die voldoen aan artikel 31 §3 eerste lid van het Decreet over het jeugd- en kinderrechtenbeleid en de ondersteuning van het jeugdwerk van 23 november 2023: “Als lokaal jeugdwerkinitiatief wordt een werking beschouwd die zoals blijkt uit haar doelstellingen en handelingen aan jeugdwerk doet en waarbij het merendeel van de deelnemers uit een of een beperkt aantal aangrenzende gemeenten komt. Uitzondering daarop vormen de jeugdwerkinitiatieven van districtsraden, Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn, gemeentebesturen en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.”

De eigenaar van de infrastructuur ontvangt dan geen aanslagbiljet. Hij moet de belasting dus niet voorschieten en deze terugvorderen met een bezwaarschrift.

Ook geen geklungel meer met kadastrale codes en perceelnummers. Jeugdmaps berekent deze perceelgegevens van de jeugdwerkinfrastructuur die jij zelf aanduidt op de kaart. Dat is alles wat je hoeft te doen. Bovendien zet Jeugdmaps deze gegevens op de interactieve kaart van de startpagina. Handig voor ruimtelijke analyses!

Hoe vraag je de vrijstelling aan?

Jij kan voor jouw stad of gemeente al de jeugdwerkorganisaties registreren die op het eigen grondgebied actief zijn. Het gaat om jeugdwerkorganisaties die niet erkend zijn via het decreet Vlaams Jeugdbeleid maar bijvoorbeeld wel erkend door het gesubsidieerde jeugdwerk, door de gemeente of door de provincie. Jeugdwerk dat door geen van deze niveaus erkend is, maakt geen aanspraak op de vrijstelling. Het kan daarvoor wel een bezwaarschrift indienen.