Jeugdmaps voor gemeenten
Ben je een lokale jeugdconsulent? Dan kan je de gegevens van jeugdwerkinfrastructuur en jeugdruimte in jouw stad of gemeente invoeren in de registratiemodule van Jeugdmaps. Met deze informatie voeden we de kaart op de startpagina. Zo kunnen de lokale besturen in Vlaanderen de vele jeugdruimte-initiatieven zo goed mogelijk op mekaar afstemmen.
Om dat te kunnen doen, produceer je de GIS-data van de gebouwen en buitenruimtes in kwestie. GIS-data zijn data met een geografisch kenmerk. Daardoor kan informatie eenvoudig in kaart gebracht worden voor ruimtelijke analyses en voor toekomstige ruimtelijke beslissingen.
Waarom Jeugdmaps gebruiken?
Door Jeugdmaps te gebruiken, draag je als gemeente je steentje bij aan een beter jeugdruimtebeleid in Vlaanderen en Brussel. Jouw registratie leidt tot:
Een kaartoverzicht van lokale jeugdruimte
- om jeugdruimte en het speelweefsel te analyseren
- om de beschikbare ruimte voor kinderen en jongeren te monitoren
- voor de slimme ontwikkeling van jeugdruimte
- voor onze jonge burgers in hun zoektocht naar leuke plekken om hun vrije tijd te beleven
De ondersteuning van het lokale jeugdwerk
- door de Vlaamse vrijstelling van onroerende voorheffing op jeugdwerkinfrastructuur
- doordat de jeugdwerkkoepels hun lokale afdelingen kunnen helpen bij het beheer van de lokalen
Een sterk Vlaams jeugdruimtebeleid
- met monitoring door de Vlaamse overheid
- bij een aandachtige ontwikkeling van ruimtelijke plannen, mobiliteits- en verkeersveiligheidsprojecten, of bij de inplanting van speelbossen.
Onroerende voorheffing
De onroerende voorheffing, ook wel de ‘grondbelasting’ genoemd, is een gewestbelasting op het inkomen uit gronden en gebouwen. Sinds 2016 zijn jeugdwerkorganisaties in het Vlaamse Gewest hiervan definitief vrijgesteld. Dat is goed nieuws, want op die manier besparen jeugdwerkorganisaties gemakkelijk enkele honderden euro's op de kosten voor hun jeugdlokaal of jeugdhuis.
Leer meer over onroerende voorheffing