Vaak gestelde vragen
Algemene vragen
Als de lokale jeugdwerkgroepen zich op Jeugdmaps.be registreren, dan stelt de Vlaamse Belastingdienst je vrij van onroerende voorheffing op jeugdwerkinfrastructuur. Dat is goed nieuws, want op die manier bespaart je organisatie gemakkelijk enkele honderden euro’s op de kosten voor de jeugdlokalen!
Vraag bij je koepelorganisatie naar de unieke link waarmee je meteen terecht kan op de juiste webpagina voor registratie.
Volg dit stappenplan:
Met de unieke link van jouw koepel kom je uit bij een overzicht van lokale groepen die je verder kan beheren. Je bevindt je in het overzicht van het thema Organisaties onder het menu-item Beheer. Net onder het menu-lint zie je vier groene knoppen. Naast het thema Organisaties kan je ook naar de thema’s Gebouwen, Terreinen, en Account. Nieuwe groepen voeg je toe onder Organisaties met de link ‘Organisatie toevoegen'. Let erop dat je steeds een generiek e-mailadres invoert.
Nieuwe gebouwen en buitenruimtes voeg je toe via het overzicht van organisaties, maar dat kan ook via de knoppen Gebouwen en Terreinen.
Voor de vrijstelling van de onroerende voorheffing moet je bepaalde gegevens zeker invoeren. Die velden herken je aan de asterisk (*).
Als je de jeugdwerkorganisaties in jouw stad of gemeente op jeugdmaps.be registreert, dan stelt de Vlaamse Belastingdienst deze organisaties vrij van onroerende voorheffing. Je geeft op die manier het jeugdwerk in jouw gemeente een financieel duwtje in de rug.
Log in rechts bovenaan de startpagina. Voor het generieke e-mailadres van de jeugd- of vrijetijdsdienst geldt een uniek wachtwoord. Wachtwoord vergeten? Stuur ons een berichtje via info@jeugdmaps.be.
De deadline voor registratie is ieder jaar aan het eind van de maand maart. Dan bezorgt het Departement Cultuur, Jeugd, en Media de data aan de Vlaamse Belastingdienst voor de vrijstelling van het aanslagjaar 2024. Organisaties die nadien geregistreerd worden, kunnen met een bezwaarschrift alsnog om een vrijstelling voor dit aanslagjaar vragen.
Ook als in een vorig jaar al werd geregistreerd, dan kijk je best opnieuw je gegevens na en pas je ze eventueel aan. Eens geregistreerde infrastructuur wordt immers elk jaar automatisch vrijgesteld door de Vlaamse Belastingdienst.
Je kan je gegevens het hele jaar door aanpassen voor een actuele kaart.
Volg dit stappenplan:
Met de logingegevens voor jouw gemeente kom je uit bij een overzicht van lokale organisaties die je verder kan beheren. Je bevindt je in het overzicht van het thema Organisaties onder het menu-item Beheer. Net onder het menu-lint zie je vier groene knoppen. Naast het thema Organisaties kan je ook naar de thema’s Gebouwen, Terreinen, en Account.
Nieuwe organisaties voeg je toe onder Organisaties met de link ‘Organisatie toevoegen'. Let erop dat je steeds een generiek e-mailadres invoert.
Nieuwe gebouwen en buitenruimtes voeg je toe via het overzicht van organisaties, maar dat kan ook via de knoppen Gebouwen en Terreinen.
Voor de vrijstelling van de onroerende voorheffing moet je bepaalde gegevens zeker invoeren. Die velden herken je aan de asterisk (*).
Voer de jeugdwerkorganisaties in jouw stad of gemeente in die NIET gesubsidieerd worden via het decreet Vlaams jeugdbeleid. Die organisaties worden namelijk al door de koepels in kwestie op jeugdmaps.be geregistreerd. Lees hier om welke organisaties het gaat. ((link in apart venster openen)) Ben je ingelogd, dan kan je de volledige lijst van organisaties downloaden in een Excelbestand via de knop Organisaties en vervolgens de knop Exporteren.
Voeg enkel de Vlaams erkende jeugdwerkorganisaties toe waarvan het hoofdadres in jouw gemeente gelegen is als deze niet in de lijst staat van organisaties in jouw stad of gemeente. Ken je een lokale afdeling van een koepel die je eveneens niet in de lijst terugvindt? Laat dit dan weten aan de koepel in kwestie. Koepels van jeugdbewegingen en -verenigingen zijn Chirojeugd Vlaanderen, EJV, Formaat, FOS Open Scouting, Hujo, Jeugd Rode Kruis, Jonge Helden (Crefi vzw), JNM, KAJ, KLJ, KSA, Scouts en Gidsen Vlaanderen, Uit De Marge, Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS), en VNJ.
Dat kan. Sommigen vinden het makkelijker om de gegevens in bulk aan te leveren, dan om telkens een aparte fiche aan te maken. Download dit Excelbestand en gebruik het als template voor jouw lokaal erkende jeugdwerkorganisaties. ((link loopt nog naar staging omgeving)) Dit bestand toont alle jeugdwerkorganisaties die door de Vlaamse overheid gesubsidieerd worden. De organisaties die je in de lijst voor jouw stad of gemeente terugvindt, neem je niet op in jouw eigen lijst, tenzij die gegevens niet meer up to date zijn. Kijk dus best alle gegevens na en pas ze eventueel aan.
Let op, als je kiest om een Excelbestand te exporteren, zorg er dan voor dat je alle lokaal erkende jeugdwerkorganisaties opneemt. Dat betekent dat je ook de organisaties in de lijst opneemt die eerder al op jeugdmaps.be werden geregistreerd. De import van het nieuwe Excelbestand overschrijft alle oude informatie over jouw stad of gemeente op jeugdmaps.be.
Hoe doe je het?
- Filter op jouw stad of gemeente.
- Verwijder de informatie van de overige steden en gemeenten.
- Verwijder de rijen van organisaties in jouw stad of gemeente die niet meer bestaan of waarvan hun hoofdadres naar een andere gemeente is verhuisd.
- Voeg telkens een nieuwe rij toe voor iedere nieuwe of ontbrekende organisatie. Laat de volgende kolommen leeg: organisatie_id, status laatste_update, organisatie_edit_url, organisatie_aantal_gebouwen, organisatie_aantal_buitenruimtes. Hier vult het systeem technische informatie aan.
- Verander geen organisatie_id van behouden organisaties.
- Het adres is het hoofdadres van de organisatie. Dat is de plek waar de werking doorgaat, zoals het jeugdlokaal of het jeugdhuis. Je geeft dus geen adres op van een woonst, zoals dat van de verantwoordelijke of de hoofdleider.
Specificaties
Op deze pagina lees je meer over de gehanteerde categorisering en hun definities. ((nieuwe pagina aanmaken met informatie uit dit Wordbestand, hyperlink leggen naar een apart venster))
- Kopieer de definities van toepassing.
- Vrije tekstvelden hebben maximum 255 tekens.
- In velden met een asterisk (*) kan je meerdere waarden opnemen. Scheidt de verschillende waarden telkens met een sluisteken “I” in plaats van met een komma “,”.
- Vind je in de keuzelijst geen passende waarde, voeg dan zelf eentje toe in het veld Andere.
- Een organisatie moet minstens een naam en een adres hebben.
Neen. Ben je niet overtuigd van de voordelen van Jeugdmaps, dan hoef je niet te registreren. De eigenaars van de niet-geregistreerde jeugdwerkinfrastructuur ontvangen dan een aanslagbiljet van de onroerende voorheffing. Hij schiet de belasting voor en kan dan de vrijstelling ervan met het bezwaarschrift aanvragen bij de Vlaamse belastingdienst. Dat kan tot drie maanden na ontvangst van het aanslagbiljet.
Zonder registratie kan Jeugdmaps geen GIS-data produceren. Bijgevolg kan het geen data op de kaart tonen.
Tot nu toe meten we geen gebruik van de kaart op de startpagina. We kennen dus geen exact aantal bezoekers van de website.
Dit kan. We raden echter aan om niets te wijzigen als je met meerdere personen op hetzelfde moment bent ingelogd.
Dit kan momenteel niet. Foto’s zijn een zware belasting bij het laden van de website. Zonder foto’s laadt de kaart nu eenmaal sneller. Foto’s vragen bovendien extra onderhoud. Je zal ze regelmatig moeten updaten. Voor een beeld van de infrastructuur verwijs je een bezoeker door naar de website van de organisatie. Voer dus zeker een url toe in de fiche ‘Organisatie toevoegen’.
TBC
Vragen over organisaties
Een organisatie moet niet noodzakelijk binnen een subsidiereglement erkend zijn., maar de gemeente bevestigt door het invoeren van de gegevens dat de organisatie wel voldoet aan de definitie van jeugdwerk. Dat is van belang in het kader van de vrijstelling van onroerende voorheffing.
De definitie van jeugdwerk in artikel 2 van het decreet houdende een vernieuwd jeugd- en kinderrechtenbeleid luidt als volgt: “Sociaal-cultureel werk op basis van niet-commerciële doelen voor of door de jeugd van drie tot en met dertig jaar, in de vrije tijd, onder educatieve begeleiding en ter bevordering van de algemene en integrale ontwikkeling van de jeugd die daaraan deelneemt op vrijwillige basis.”
Op de organisatiefiche kan je meerdere gebouwen en terreinen toevoegen. Geef ze een duidelijke categorie en omschrijving, bijvoorbeeld ‘Jeugdlokaal welpentak’ of ‘Jeugdlokaal slaapzaal’. Een naam toevoegen aan een gebouwenfiche verduidelijkt veel. Het zorgt bovendien voor een volledige fiche.
Met het opnemen van een lokaal jeugdwerkinitiatief bevestigt het gemeentebestuur dat dit initiatief voldoet aan de definitie van jeugdwerk in artikel 2 van het decreet houdende een vernieuwd jeugd- en kinderrechtenbeleid: “sociaal-cultureel werk op basis van niet-commerciële doelen voor of door de jeugd van drie tot en met dertig jaar, in de vrije tijd, onder educatieve begeleiding en ter bevordering van de algemene en integrale ontwikkeling van de jeugd die daaraan deelneemt op vrijwillige basis.” Als zij behoren tot de sport- of cultuursector, gaat het in principe niet om jeugdwerk. Zij komen dan niet in aanmerking voor de vrijstelling onroerende voorheffing voor jeugdwerk.
We raden dit af. Dit zijn vaak organisaties die een adres hebben waar een domicilie aan vast hangt. De hoofdfunctie van het gebouw is dan bijvoorbeeld de woonst van een persoon die in de organisatie betrokken is. Vaak is dit geen strikt publieke ontmoetingsplek. Huizen met een domicilie komen niet in aanmerking voor de vrijstelling van onroerende voorheffing.
Echter, de Vlaamse Belastingdienst kan een jeugdvereniging vrijstellen van onroerende voorheffing bij tijdelijk gebruik van een pand. Daarvoor kijk je naar de situatie op 1 januari van het aanslagjaar. Als de jeugdwerking het pand op 1 januari van dat jaar nog niet gebruikt, dan zal er geen vrijstelling worden verleend voor de resterende maanden van dat jaar, gegeven dat het pand pas later op het jaar in gebruik wordt genomen.
Neemt de jeugdwerking in de loop van het jaar een pand in gebruik met een doorlooptijd tot in het jaar nadien, dan zal er een vrijstelling worden verleend in het volgende aanslagjaar.
Als een koepelorganisatie een lokale jeugdwerkorganisatie opneemt die al eerder in werking was op lokaal niveau, dan dient de koepel in kwestie deze als een nieuwe organisatie op jeugdmaps.be toe te voegen. Het zou dan kunnen dat er voor deze organisatie tijdelijk twee fiches op jeugdmaps.be staan: eentje door de gemeente geregistreerd, en eentje door de koepelorganisatie. De oude informatie wordt niet overschreven. De stad of gemeente controleert dus of de gegevens actueel zijn en verwijdert de fiche met de oude informatie.
Vraag even na bij de koepel in kwestie. Soms maakt de koepel aparte organisatiecodes aan voor één organisatie, ook als deze organisatie in hetzelfde gebouw werkt. Dat gebeurt bijvoorbeeld als de koepel voor de organisatie een aparte code wil: eentje voor de jongenswerking en eentje voor de meisjeswerking.
Neen. Jeugdmaps.be gaat enkel om jeugdwerkinitiatieven. Die initiatieven voldoen aan artikel 9 §3 tweede lid van het decreet houdende een vernieuwd jeugd- en kinderrechtenbeleid van 20 januari 2012: “Als lokaal jeugdwerkinitiatief wordt een werking beschouwd die zoals blijkt uit haar doelstellingen en handelingen aan jeugdwerk doet en waarbij het merendeel van de deelnemers uit een of een beperkt aantal aangrenzende gemeenten komt.”
Vragen over gebouwen en terreinen
Dat kan zeker. Die informatie is voor verschillende soorten bezoekers van de website interessant. Je kiest dan als waarde: Publiek terrein. Skateparken of speelpleintjes hoeven niet noodzakelijk aan een gebouw of organisatie vast te hangen.
Neen. Jeugdmaps.be bevat enkel publieke gegevens. Een speeltuintje aan bijvoorbeeld een fietscafé is geen openbare ruimte.
Neen. Deze informatie ontvangen we van Toerisme Vlaanderen. Hun tool Kampas verzamelt alle accommodaties waar meerdaagse verblijven van jeugdgroepen plaatsvinden.
Vragen over onroerende voorheffing
De Vlaamse belastingdienst (VlaBel), de instantie verantwoordelijk voor het innen van de onroerende voorheffing, geeft aan dat er verschillende redenen kunnen zijn waarom in Jeugdmaps geregistreerde lokalen toch een aanslagbiljet opgestuurd krijgen:
- Wanneer de gegevens in Jeugdmaps onvolledig zijn.
- Wanneer de gegevens in Jeugdmaps onjuist zijn. Bijvoorbeeld: je duidde niet het correcte perceel van het gebouw op de kaart aan.
- Wanneer het jeugdlokaal gevestigd is in een groter complex met één kadastraal inkomen en waarbij jeugdverenigingen slechts een klein deel van het gebouw gebruiken.
Je kan met een bezwaarschrift ((hyperlink naar apart venster)) officieel een bezwaar indienen.
Laat het ons weten info@jeugdmaps.be. Zo kunnen we precies uitzoeken wat de oorzaak is.
We raden dit aan voor de vrijstelling van onroerende voorheffing op deze jeugdwerkinfrastructuur. Alles wat op jeugdmaps.be geregistreerd staat, wordt aan de Vlaamse Belastingdienst doorgegeven. Die stuurt het aanslagbiljet op voor de betreffende infrastructuur. Ben je er zeker van dat de oude informatie nog actueel is, dan hoef je de fiches niet meer apart door te nemen om te kunnen bevestigen.
Let in het overzicht op de status van de gegevens. Merk je voor een fiche de status Te controleren, dan dien je de informatie daarop waar nodig aan te passen.
Je kan als stad of gemeente er altijd voor kiezen om een unieke url door te sturen naar een organisatie waarvan de gegevens gecontroleerd dienen te worden. Klik daarvoor op de naam van de organisatie in jouw overzicht. De unieke url vind je onderaan de kaart op de fiche.
Vakantiekampen gaan vaak door in de lokalen of terreinen van een school. De vrijstelling van de onroerende voorheffing hangt af van hoe structureel het gebruik is en of dit een significant deel van de jaarwerking uitmaakt. Scholen worden automatisch vrijgesteld. Die hoef je niet te registreren. Je kan op een fiche echter wel een percentage van het gedeelde gebruik invoeren. Ga daarvoor naar de fiche van de jeugdwerkorganisatie. Selecteer onderaan bij Gebouwen het gebouw in kwestie. Vervolgens kan je bij Gebouwgebruik de gegevens voor Gedeeld gebruik invoeren. Geef alvorens een percentage ook een bepaalde waarde aan, bijvoorbeeld “Jullie eigen organisatie is enkel seizoenaal gehuisvest in het gebouw (Bv. de speelpleinwerking in de zomer, de rest van het jaar de school)”. De Vlaamse Belastingdienst bepaalt op basis van deze informatie of het organisatie dan vrijstelt van onroerende voorheffing.